1.
Αποφύγετε να γίνετε υπέρβαρη. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, εκεί που χρονικά ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιο συχνά. Αποφύγετε την απόκτηση βάρους και προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα δείκτη μάζας σώματος κάτω των 25.
2.
Τρώτε υγιεινά. Αγκαλιάστε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και φτωχή σε ζάχαρη, ποτά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα. Επιλέξτε άπαχη πρωτεΐνη, όπως ψάρι ή κοτόπουλο στήθος και να τρώτε κόκκινο κρέας με μέτρο, αν όχι καθόλου. Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιλέξτε φυτικά έλαια και όχι ζωικά λίπη.
3.
Μείνετε σωματικά δραστήριοι. Η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ακόμα και όταν αρχίσει σε μεγάλη ηλικία, μειώνει το συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου 10 έως 30 τοις εκατό. Το μόνο που χρειάζεται είναι μέτρια άσκηση σαν μια βόλτα 30 λεπτών με τα πόδια πέντε ημέρες την εβδομάδα για να πάρετε αυτή την προστατευτική δράση.
4.
Πιείτε λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Η χρήση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ.
5.
Μην καπνίζετε. Η έρευνα δείχνει ότι το μακροπρόθεσμο κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε ορισμένες γυναίκες.
6.
Θηλάστε όσο μπορείτε περισσότερο. Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον ένα έτος συνολικά έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αργότερα.
7.
Αποφύγετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Η ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αν πρέπει να πάρετε τις ορμόνες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, να προτιμούνται τα νέας γενιάς σκευάσματα και περιορίστε τη χρήση τους σε λιγότερο από τρία χρόνια. Συμβουλευτείτε μας.
8.
Κάντε προληπτικό έλεγχο. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού ή φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης σας για να αποφασίσετε ποιο είδος της εξέτασης που χρειάζεστε και πόσο συχνά χρειάζεστε.
Αν είστε σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, όπως να είστε φορέας συγκεκριμένου γονίδιου π.χ. BRCA1 ή BRCA2, ή αν υπάρχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο μαστού μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές για εσάς, που μπορεί να περιλαμβάνουν:
Α Extra προβολές. Για μερικές γυναίκες, μαγνητική τομογραφία μαστών ή υπέρηχοι μαστών μπορεί να χρειαστούν.
Β Οιστρογόνα φάρμακα που μπλοκάρουν. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή οι οποίες είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα λήψης φαρμάκων πού μπλοκάρουν τα οιστρογόνα όπως η ταμοξιφαίνη, η ραλοξιφαίνη, και αναστολείς αρωματάσης.
Γ Προφυλακτική χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι μαστοί ή / και οι ωοθήκες. Στις γυναίκες αυτές μειώνετε ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού κατά 90 τοις εκατό. Είναι σαφές ότι οι επιλογές αυτές είναι οι πλέον κατάλληλες για τις γυναίκες σε πολύ υψηλό κίνδυνο.